RAFTİNG

Raft adı verilen şişme botlarla (sallarla) kürek ve kürek gücü kullanılarak, yüksek debili akan çay, ırmak veya nehirlerde fiziksel beceriler kullanılarak gerçekleştirilen bir akarsu sporudur.Rafting genellikle sosyal, ticari ve rekabetçi bir spor olarak kabul edilen bir doğa sporu faaliyeti olup, aynı zamanda bir uyum sporudur.

Rafting aktivitesinde her bot 6 ile 8 kişiden oluşur ve her botta rafting eğitimi almış nehir rehberleri vardır. Aktivitenin yapılabilmesi için en az iki takım olması şarttır (her rafting botu bir takımdır). Rafting bir uyum sporu olup takım içerisindeki herkes rafting rehberinin komutlarına göre hareket eder. Nehre uyum sağlamak, raftingin doğasını anlamak, daha az yorulmak ve ön önemlisi eğlenmek için takımın tek vücut gibi hareket etmesi gerekmektedir. Eğlencenin yanında botların içinde çığlık atabilir, ekibinizle marşlar ve sloganlar söyleyebilir ve üzerinizdeki stresi atmanızdaki en doğal ilaçlardan biridir. 2018 yılı Dünya Raftin Şampiyonası Munzur Vadisinde gerçekleştirilmiştir.

Mevsime göre nehirlerin su seviyeleri değiştiği için, ideal mevsim olarak karların eridiği mayıs ve temmuz ayları öneriliyor. Rafting parkurlarının zorluk dereceleri 1’den 9’a kadar sıralanıyor. Türkiye’nin en iyi 10  rafting parkuru arasında Munzur Çayı’da yer almaktadır.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ 10 PARKURU

  1. Çoruh Nehri – Artvin (HES Çalışmaları İle Bitti)
  2. Fırtına Vadisi – Rize
  3. Dalaman Çayı – Muğla
  4. Melen Nehri – Düzce
  5. İkizdere Nehri – Rize (HES ÇALIŞMALARI İLE BİTTİ)
  6. Munzur Çayı – Tunceli
  7. Köprüçay – Antalya
  8. Bekilli Deresi – Denizli
  9. Zamantı Irmağı – Kayseri
  10. Barhal Çayı – Artvin (HES ÇALIŞMALARI İLE BİTTİ)

SAKLI CENNET MUNZUR ÇAYI

Munzur Çayı’ndaki rafting parkuru 36 kilometreyi bulmaktadır. Bu mesafesi ile Munzur Çayı Türkiye’nin en uzun rafting parkurudur.  Rafting yapanların tercihine göre parkur dört bölümden oluşmakta olup, 1. Parkur Babaocağı (Pilvenk) Köyü köprüsünden başlayıp 8 km mesafe ve 1 saat sürmektedir. 2. Parkur Siliç Köprüsünden başlayıp merkeze kadar 12 km mesafede ve 2 saat sürmektedir. 3. Parkur Halbori Gözelerinden başlamakta olup, 16 Km mesafe ve 3 saat sürmektedir. 4. Parkur ise Venk Köprüsünden başlamakta olup, bitiş noktasına 36 km mesafede ve 5 saat sürmektedir. Bu parkurlarda rafting yaptığınızda Munzur Vadisinin eşsiz güzelliğini izlerken dağ keçileri size mutlaka kendilerini gösterirler. Dağ keçilerinin dışında ayı, su samuru gibi hayvanları da sık sık görme şansını yakalayabilirsiniz.

 En iyi rafting sezonu Munzur dağlarındaki karların eriyerek Munzur suyuna aktığı dönem olan Mayıs- Temmuz ayları arasıdır. Ancak kış aylarında kar yağışının çok olduğu dönemlere göre sezon eylül hatta ekim aylarına kadar uzayabilmektedir. Munzur vadisi 70 Km. aşkın uzunluğu, sunduğu jeolojik, jeomorfolojik, flora ve fauna ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Bölgede çok sayıda doğal, tarihi, kültürel ve inanç merkezi yerleri olup, mutlaka gezilip görülmeye değer olduğu düşünülmektedir.